Met een Directeursplein en Knikkersteeg blaast Vanhout Projects het vroegere Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbekecollege nieuw leven in. We willen de gedachte aan het oude Zottegemse college levendig houden. De start van het nieuwe schooljaar was het uitgelezen moment om dat te onthullen tijdens een werfbezoek met schepen van Verkeer en mobiliteit, Openbare werken, Ruimtelijke ordening Evert De Smet en Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
Vlak voor de start van het nieuwe schooljaar brachten schepen Evert De Smet en Vlaams minister Matthias Diependaele een werfbezoek aan het ‘bijna in ere herstelde’ Collegium. Een belangrijk stukje erfgoed van de stad Zottegem, waaraan Vanhout Projects in 2019 met de renovatiewerken begon. In 1862 stond het Collegium nog vol met schoolborden en lessenaars, maar is nu een renovatie- en nieuwbouwproject van Vanhout Projects, dat hiervoor samenwerkt met Studio Farris. Samen blazen ze het Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbekecollege nieuw leven in.
Het project omvat 68 appartementen en 2 handelsruimten, verdeeld over 4 gebouwen. Deze gebouwen worden met elkaar verbonden door een prachtig groen binnenplein dat werd omgedoopt tot Directeursplein.
Het neogotische schoolgebouw staat aangeduid als beschermd stadsgezicht en dus bleef de gevel aan de straatzijde zo goed als onveranderd. Het gebouw werd met veel respect voor het verleden gerenoveerd en tot in het kleinste details in ere hersteld, zoals bijvoorbeeld de herstelling van de originele knipvoegen. Aan de pleinzijde was er meer vrijheid om met hedendaagse ingrepen in de gevel en het dak te zorgen voor een optimale lichtinval in de appartementen en de relatie met het groene binnenplein te versterken.
Naast een privéparking en fietsstalling bevindt er zich in dit project ook een ondergrondse publieke parkeergarage voor 100 wagens, aangekocht door de stad. Het Collegium en de publieke parking zullen in verbinding staan met de Kasteelstraat en de winkelstraat Heldenlaan via de nieuw gecreëerde Knikkersteeg. De naam Knikkersteeg is ontstaan vanuit pure nostalgie. Menig schoolgaande jeugd heeft op de voormalige speelplaats namelijk urenlang geknikkerd.
Minister Matthias Diependaele, zelf Zottegemnaar, liep school in het voormalige college en sprak enkel lovende woorden over het project: “Dit bezoek roept wel wat herinneringen op. Maar het doet vooral deugd om te zien dat deze vroegere stadskanker een mooie nieuwe invulling krijgt en dat de erfgoedwaarde van het gebouw bewaard blijft. Telkens ik hier passeer, kijk ik vol bewondering naar de vordering van de werken.”
Ook Zottegemse schepen Evert De Smet is blij dat het project zo vlot verloopt: “In plaats van een ruïne krijgen we kwaliteitsvolle bewoning in ons centrum. Eens de werken klaar zijn, kunnen we starten met de tweede fase van de stadskernrenovatie en Zottegem verder opwaarderen.”
Voor meer informatie over het project kan je steeds terecht op de projectwebsite.